Pura Hiperactivitat

Pura Hiperactivitat

dijous, 28 d’abril del 2011

La Renaixença

La Renaixença es un moviment cultural i literari que va esdevenir a Catalunya i que va comprendre del segle XVI al segle XVIII.

El seus origens van néixer a causa de la profunda transformació social i econòmica provocada per la industrialització de Catalunya  i en la influència del Romanticisme que proposava un sentiment nacionalista i la defensa de la cultura i la llengua pròpia.

Les idees i objectius principals del moviment cultural i literari es basaven en la protecció i la recuperació de la llengua i la cultura catalana, fomentant l'activitat literària, creant una literatura pròpia, enriquint a la societat amb els coneixements de la història pròpia i finalment creant institucions catalanistes per afavorir la recuperació cultural d'una cultura que anteriorment havia estat minoritzada i abandonada per els sectors més poderosos de la societat.

Aquest moviment el podríem classificar com l'equivalent al romanticisme i en petita part al realisme a Catalunya. La Renaixença es podria dividir en tres parts importants: La diglòssia (1833 - 1859), Els Jocs Florals (1859 - 1877) i finalment El prestigi de la llengua (1877 - 1892).

Els autors més destacats del renaixement són:
En la poesia: Bonaventura Carles Aribau, Manuel Milà i Fontanals, Joaquim Rubió i Ors i finalment Jacint Verdaguer i Santaló.
En el teatre: Àngel Guimerà i Jorge.
I en la narrativa: Narcís Oller.

Finalment destacar els medis emprats per distribuir i donar a conèixer l'obra que en aquesta època van ser
algunes revistes com: La Renaixensa, Lo Gay Saber... Editorials tals com: La Protecció Literària, La Renaixensa, Il·lustració Catalana. També associacions com per exemple: La Jove Catalunya, Associació Catalanista d'Excursions Científiques, etc. i finalment un seguit de publicacions que es van realitzar en diferents diaris del moment.

1 comentari:

  1. EL MAR ÉS UN DESERT D'ONADES!!! UNA LLUUUITAAA SORDAAAAAAA I CONSTAAAAAAAAAAAAANT!

    LES VELES S'INFLARÀAAAAAAAAAAN, EL VENT ENS PORTARÀAAAAAAAAA, COM UN CAVALL DESBOCAAAAAT PER LES OOOOOOOOOOOONEEEEEEEEEEEEEEEEEES.

    clapi polla

    ResponElimina