Pura Hiperactivitat

Pura Hiperactivitat

dijous, 28 d’octubre del 2010

Entrada 5: Ramon Llull

5.1 Biografia:

Ramon Llull nascut el 1232/1233 (no se sap del cert) a la Ciutat de Mallorca. Va ser el creador de la prosa catalana. La seva narrativa era de caire filosòfic i religiós. Va escriure en diversos idiomes (Català, Occità, Llatí i Àrab) per tal de transmetre i difondre la religió Catòlica i els seus valors.
Va viatjar per diversos llocs de la mediterrània per difondre i explicar les seves teories, i convertir els Sarraïns, Jueus i Ateus en Cristians.
En molts llocs va acabar sent rebutjat i agredit, i a causa d'un lapidament va ser ferit de mort i va acabar morint en un vaixell camí de Catalunya, l'any 1315/1316.


5.2 Obra:


- El Llibre de contemplació en Déu (1273-1274)
- El Llibre del gentil (1274-1276)
- El llibre d'Evast e Blaquerna (1283)
- El Fèlix o Llibre de meravelles (1287-1289)
- L'Ars inventiva (1290)









5.3.1 Fragment d'obra de Llull:


"L'ós, el lleopard i la pantera s'inquietaren molt en sentir que la rabosa pertanyeria al consell del rei. Temien que amb la seua loquacitat i la seua astúcia els enemistaria amb el rei, ja que ella més que cap altra bèstia havia aconsellat d'elegir el lleó.

-Senyor -va dir el lleopard al rei-, en la vostra cort teniu el gall, que és savi i de bella figura, i que sap ser senyor de moltes gallines. A l'alba canta molt clarament i bellament. És molt més convenient que ell siga del vostre consell, que no la rabosa.
L'elefant va dir que era bo que el gall fóra del consell del rei perquè així li donaria exemple de com havia de governar i sotmetre la reina i el despertaria a l'alba per pregar Déu. Però que la rabosa era apta per pertànyer al consell perquè era una bèstia que sabia moltes coses.
El lleopard digué que no era convenient que en el consell del rei hi haguera dues persones de natures tan oposades, ja que per la poca estima que es tenien, podien pertorbar el bon funcionament del consell.
La rabosa, per la seua banda, va dir que calia que en el consell del rei hi haguera bèsties belles i grans com l'elefant, el senglar, el boc, el moltó i el cérvol, perquè és convenient que el rei s'envolte de belles figures."


5.3.2 Comentari del text:

En aquest fragment del llibre de les Bèsties es representa, amb animals, (característica de la fàbula) la situació política de l'època, donant a entendre, que amb aquest conte Ramon Llull volia advertir o aconsellar al  rei per tal de que no es fiés de persones desconegudes del seu entorn encara que li semblessin de confiança.


5.4 Bibliografia:

- Hem cercat a la Viquipèdia.

- Hem cercat també a La Lletra.

- I finalment, també em cercat a Scribd (web de fragments de contes).


1 comentari: